Veenmol
Een wat? U komt er geheid een tegen op de tuin; een soort van schrikbarend insect waar iedere tuinder een hekel aan lijkt te hebben. En niet onterecht. Ze lijken op een krekel met klauwen, scharen, zijn tot 5 cm groot, graven gangen en knagen aan wortels. Dat doen ze zodat het zonlicht niet door de planten wordt weggevangen wat weer nodig is voor de larven.
In België staan ze op op de bedreigde dieren soort, maar in Nederland niet meer. Maar we zullen er altijd een haat liefde verhouding mee hebben.
Wanneer u de veenmol een plekje in uw moestuin gunt of probeert om op diervriendelijke wijze de veenmol op afstand te houden zijn hieronder een paar tips:
- Gebruik nooit verlopen olie, slakkenkorrels of insecticiden tegen de veenmol; bedenk dat de veenmol ook schadelijke insecten opruimt. Bovendien doodt het gif ook nuttige insecten.
- Planten van peen (wortels) lokt veenmollen, omdat zij hieronder graag een nest bouwen. Daar waar de nesten zich bevinden kleurt het loof geel. De veenmol houdt net als de meeste tuinders van 'zwarte grond'; de plek wordt door de veenmol kaal gewied doordat het de stengel of wortels doorknaagt.
- Breng tegen de winter hoopjes broeimest of compost aan; hieronder overwinteren de veenmollen in de grond.
- Breng een tijdelijke beschoeiing van planken aan rond plantbedden: minimaal 20 cm. diep of plant het plantgoed in afzonderlijke plastic potjes zonder bodem.
- In geval van een grote populatie veenmollen en veel schade kan het insectenparasitaire aaltje Steinernema carpocapse als biologische bestrijding worden ingezet.
- Een andere mogelijkheid is om in de ritten bloempotjes of plastic bekers tot de rand in te graven. De veenmollen vallen hier in en kunnen de potjes niet meer verlaten. Wel elke ochtend controleren.